Σπανακοτυρόπιτα Ηλιοτρόπιο – Sunflower Spinach-Feta cheese Pie

Παράτησα την Νυχτερινή μου Κουζίνα καιρό τώρα, τ’ ομολογώ, όχι φυσικά γιατί δεν μαγειρεύτηκαν στο μεταξύ ένα σωρό νοστιμιές και δεν δοκιμάστηκαν άλλες τόσες καινούριες συνταγές, αλλά επειδή η ζωή έχει ως συνήθως τα δικά της σχέδια και προγράμματα και σε τρέχει στους δικούς της ρυθμούς.

Τώρα όμως είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας μια πανέμορφη, ανοιξιάτικη σπανακοτυρόπιτα, που θα φτιάξετε γρήγορα και εύκολα, και θα στολίσει το τραπέζι σας, αφού πέρα από νόστιμη είναι κι εξαιρετικά εμφανίσιμη.

Την συνταγή την πέτυχα εδώ, και την προσάρμοσα στα δικά μου γούστα. Οι αλλαγές που έκανα ήταν στο μείγμα του αλευριού, όπου χρησιμοποίησα 350 γραμμάρια χωριάτικο κίτρινο αλεύρι Λήμνου, και 150 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης Λήμνου. Επίσης, άλλαξα τα συστατικά της γέμισης, φέρνοντάς τα στο πιο ελληνικό τους.

I know it’s been quite a while since I last posted anything here, on my Midnight Kitchen, not because there weren’t any new recipes cooked, but because as usual, life has its own plans and leads you to its own rhythms and cycles.

But today I’m back to share with all of you a magnificent, spring spinach and feta cheese pie, which you will prepare quickly and easily, and it will lighten up your table, reminding you of sunflowers.

I’ve found the recipe here and adapted it according to my taste. I used 350 gr of Durum Flour 150 gr of Whole Wheat Flour of Lemnos Island. Moreover, I’ve changed the filling ingredients, substituting ricotta cheese with feta cheese and adding a bunch of Greek greens and herbs  in order to make it more “Greek”.

Υλικά – Ingredients:

Ζύμη – Dough

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή μίγμα αλεύρων – 500 gr all purpose flour (or mix of flours)

90 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – 90 ml extra virgin olive oil

200 ml ζεστό λευκό, ξηρό κρασί – 200 ml of warm, white, dry wine

2 κ.γ. αλάτι – 2 ts salt

Γέμιση – Filling

1 κιλό φρέσκο σπανάκι – 1 kg of fresh spinach

500 γρ. σέσκουλα (το λεγόμενο “παζί” στη Θεσσαλική διάλεκτο) – 500 gr of Swiss Chard

1 ματσάκι μυρώνια – 1 bunch of Garden Chervil

1/2 ματσάκι άνηθο – 1/2 bunch of dill

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια – 5 to 6 green onions

1/2 ματσάκι δυόσμο – 1/2 bunch of spearmint

1 αυγό – 1 egg

350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας – 350 gr Feta Cheese grated

100 ml φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο – 100 ml extra virgin olive oil

3 κ.σ. ρύζι γλασσέ – 3 tbs arborio rice

3 κ.σ. τραχανά σπιτικό – 3 tbs homemade trahana*

αλατοπίπερο – salt and pepper

* Trahana  is a hard, pebble-like pasta, made with wheat (either flour or crashed wheat) mixed with buttermilk, milk or yogurt, then sun dried. It is used in soups or stews. 

Επιπλέον – Extra:

τριμμένη φρυγανιά για το φύλλο της πίτας – breadcrumbs for the pita sheet

Εκτέλεση – Execution

Βάλτε τα υλικά της ζύμης στο μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του γάντζου. Αν δεν έχετε αρκετά δυνατό μίξερ, η διαδικασία γίνεται πανεύκολα και στο χέρι.

Using a stand mixer and the dough hook, combine all the dough ingredients. If you don’t have a strong mixer, you can kneed them by hand. It’s really easy.

 

Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Φτιάχνουμε τη ζύμη μας μπαλίτσα, και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμισή μας ως εξής: Το σπανάκι είτε το ζεματίζουμε και το στραγγίζουμε πολύ καλά, είτε το ψιλοκόβουμε, το αλατίζουμε και το "ζυμώνουμε" με τα χέρια μας σε τρυπητό για να βγάλει τα υγρά του. Ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά  και προσθέτουμε το τυρί κομματιασμένο, το ελαιόλαδο, το αυγό, τον τραχανά και το ρύζι, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά με πιρούνι.

Ετοιμάζουμε τη γέμισή μας ως εξής: Το σπανάκι είτε το ζεματίζουμε και το στραγγίζουμε πολύ καλά, είτε το ψιλοκόβουμε, το αλατίζουμε και το “ζυμώνουμε” με τα χέρια μας σε τρυπητό για να βγάλει τα υγρά του. Ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά και προσθέτουμε το τυρί κομματιασμένο, το ελαιόλαδο, το αυγό, τον τραχανά και το ρύζι, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά με πιρούνι.

Λαδώνουμε το ταψί , είτε το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας στα δύο, και με το ένα κομμάτι ανοίγουμε ένα στρόγγυλο φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών. Το συγκεκριμένο φύλλο μην το φοβηθείτε καθόλου. Ανοίγει πανεύκολα χωρίς να κολλάει.

pita 001

Βάζουμε το κάτω φύλλο στο ταψί και λαδώνουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε ένα σβώλο από τη γέμισή μας στο κέντρο του φύλλου, και με το υπόλοιπο σχηματίζουμε ένα δαχτυλίδι περιμετρικά.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε μ' αυτό την πίτα. Μ' ένα πλατύ μπολάκι ή φλιτζάνι, καλύπτουμε το σβώλο της γέμισης στο κέντρο της πίτας και τρυπάμε με πιρούνι γύρω του.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε μ’ αυτό την πίτα. Μ’ ένα πλατύ μπολάκι ή φλιτζάνι, καλύπτουμε το σβώλο της γέμισης στο κέντρο της πίτας και τρυπάμε με πιρούνι γύρω του.

 

pita 005

Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια 2-3 εκατοστών, ξεκινώντας λίγο πιο κάτω από τον μικρό κύκλο.

pita 006

Πιάνουμε προσεκτικά το κάθε κομματάκι και το περιστρέφουμε κατά 90 μοίρες, έτσι που να σταθεί όρθιο σαν πέταλο λουλουδιού.

Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, για μισή περίπου ώρα – Bake at 180°C for 30 minutes or until golden

pita 014

Παραλλαγή – How to make it vegan

Μπορούμε να κάνουμε την πίτα χορτοφαγικό πιάτο αν αφαιρέσουμε το τυρί, το αυγό και τον τραχανά. Στη θέση του τυριού μπορούμε να βάλουμε τόφου ή και τίποτε και να έχουμε μια υπέροχη σπανακόπιτα, στη θέση του αυγού βάζουμε 1 κ.σ. λιναρόσπορο σε σκόνη ανακατεμένο με 2 κ.σ. ζεστό νερό, και στη θέση του τραχανά ρύζι.

We can make it a Vegan dish, if we leave out the cheese, egg and trahana. Instead of feta cheese we can use tofu or nothing and have a wonderful spinach pie, and we can substitute the egg with 1 tbs ground flax seed combined with 2 tbs warm water. As for trahana, we simply add more arborio rice.

Η συνταγή αφιερωμένη στη Μαρίνα, που μόλις έμαθε να φτιάχνει την αγαπημένη κουρκουτόπιτα. Άντε λοιπόν φιλενάδα, η επόμενη θα είναι η σπανακόπιτα ηλιοτρόπιο, θα δεις δε θα σε δυσκολέψει καθόλου!

 

Advertisements

About Nyxterini Kouzina

Το μαγείρεμα είναι αγάπη, μνήμη, ιστορία, αναμνήσεις, δημιουργία, πάθος, χόμπι, τρέλα, έμπνευση, αλλά ποτέ αγγαρεία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s