Μαροκινές φακές

Με αφορμή μια συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα στο facebook στη σελίδα του ταλαντούχου Helm και μια που μόλις χτες τις είχα μαγειρέψει, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για τις Μαροκινές φακές.

Αγαπώ όλα τα όσπρια, τις δε φακές ιδιαίτερα. Νομίζω είναι κρίμα που θεωρούνται “φτωχό” πιάτο για πολλούς και κάπως δευτεροκλασάτο, ειδικά αν σκεφτούμε πως σε συνδυασμό με ρύζι δίνουν πρωτεϊνη ισάξια με αυτή του κόκκινου κρέατος (χωρίς όμως τα μειονεκτήματα και βλαβερά στοιχεία του τελευταίου).

Όπως και να έχει, στο τραπέζι μου δεν έχουν υπό καμία έννοια δεύτερη θέση. Μοστράρουν το στρουμπουλό σωματάκι τους με θάρρος πρώτο τραπέζι πίστα και κλέβουν την παράσταση παρέα με φρεσκοζυμωμένο ψωμί, ξύδι βαλσαμικό και τσακιστές ελιές.

Moroccan Lentils

Το μαγείρεμά τους δεν διαφέρει σε πολλά από τον τρόπο που μαγειρεύουμε τις κλασσικές φακές που όλοι ξέρουμε (και είτε λατρεύουμε είτε μισούμε), το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό χάρη στα μπαχαρικά που περιέχουν -αν και όχι απαραίτητα καυτερό, αυτό το κανονίζει ο καθένας κατά τα γούστα του.

ΥΛΙΚΑ

250 γραμμάρια φακές ψιλές ή μέτριες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο περασμένες στην πρέσσα

1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες μπαστουνάκια

2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο (προεραιτικά)

2  κ.γ. σπόρους κύμινου*

1 κ.σ. τούρμερικ

2 κ.γ. κάρυ Μαντράς

1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι ή λίγο ταμπάσκο

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μπλέντερ ή αν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες, 1 κουτί κονκασέ

φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε από ξένα σώματα τις φακές, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε να πάρουν μια βράση.

Τις στραγγίζουμε, και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει χωρίς λάδι. Προσθέτουμε τους σπόρους του κύμινου και καβουρδίζουμε για περίπου τρία λεπτά. Αφαιρούμε κι αφού κρυώσουν τους κοπανίζουμε σε γουδί.

Βάζουμε την κατσαρόλα ή τη χύτρα μας στη φωτιά, και λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τους σπόρους του κύμινου, το τούρμερικ και το κάρυ Μαντράς και σωτάρουμε για δυο-τρία λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να αναδυθούν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τις πιπεριές και μόλις μαραθούν ελαφρά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο κι ύστερα τις φακές και ανακατεύουμε μερικές φορές όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, νερό ανάλογα με το πόσο πηχτή ή αραιή προτιμούμε τη φακή μας και το πιπέρι. Αλατίζουμε στο τέλος.

Αν τις φτιάχνουμε στη χύτρα δεν θέλουν πάνω από είκοσι λεπτά. Για κατσαρόλα διπλασιάζουμε το χρόνο.

Σερβίρουμε προσθέτοντας ωμό ελαιόλαδο στα πιάτα και τον μαϊντανό ή το φρέσκο κόλιανδρο (αν χρησιμοποιήσουμε).

*Αν δεν έχετε κύμινο σε σπόρους, χρησιμοποιήστε σκόνη, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται για τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

Συμβουλή:

Αν δεν έχουμε πρόχειρο κάρυ Μαντράς χρησιμοποιούμε απλό κάρυ. Αν δεν έχουμε ούτε κάρυ, μπορούμε στη θέση του να χρησιμοποιήσουμε τα ακόλουθα μπαχαρικά:

Σπόροι μουστάρδας, σπόροι κύμινου, σπόροι κόλιανδρου, σπόροι κάρδαμου, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή. Η διαδικασία για τους σπόρους είναι η ίδια μ’ αυτή που περιέγραψα παραπάνω.

Advertisements

About Nyxterini Kouzina

Το μαγείρεμα είναι αγάπη, μνήμη, ιστορία, αναμνήσεις, δημιουργία, πάθος, χόμπι, τρέλα, έμπνευση, αλλά ποτέ αγγαρεία.

2 thoughts on “Μαροκινές φακές

  1. αγγελική says:

    Οι φακές είναι το λιγότερο αγαπημένο μου όσπριο. Μόνο σα σαλάτα μπορώ να τις φάω χωρίς μπλιαχ, σα σούπα δύσκολα. Ωστόσο, αυτή η συνταγή που εκτέλεσα με τα μπαχαρικά που διέθετα στο ντουλάπι (κύμινο, τζίντζερ, πάπρικα γλυκιά και …μπούκοβο – καλά, ό,τι νάναι -) με έκανε, παραδόξως, να φάω τη φακή ευχάριστα!

    Συνεχίστε να μας δίνετε ιδέες!

    • Μπράβο, Αγγελική!
      Το τζίντζερ τους πάει επίσης, πάπρικα γλυκιά δεν έχω δοκιμάσει να τους προσθέσω, αλλά μου έδωσες ιδέα 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s