Τα απομεινάρια ενός ψυγείου

Τι κάνεις όταν έχεις ξεμείνει σχεδόν από τα πάντα, δε μπορείς να πας για ψώνια, αλλά θέλεις να φας κάτι νόστιμο;  Επιστρατεύεις τη φαντασία σου, να τι! Σήμερα, λοιπόν, βρήκα στο ψυγείο μου τα εξής: δύο μελιτζάνες τσακώνικες, τρεις πιπεριές πράσινες φλάσκες, τρεις μέτριες ντομάτες, μαϊντανό. Επίσης δύο πατατούλες, κρεμμύδια και σκόρδα στο καλάθι της κουζίνας.

Έπλυνα τα λαχανικά, έκοψα τις μελιτζάνες σε ροδέλες, τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια, και τα πέρασα ελαφρά από το τηγάνι μαζί με τις πατάτες. Τα έβαλα όλα σε ένα ταψάκι, τους έριξα αλάτι και πιπέρι και τα άφησα στην άκρη.

Στη συνέχεια βούτηξα τις ντομάτες σε ζεματιστό νερό, τις ξεφλούδισα και τις πολτοποίησα στο μούλτι. Έκοψα τέσσερα μικρά κρεμμύδια σε φέτες και τα τσιγάρισα μέχρι να γυαλίσουν, έριξα από πάνω τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, τις τσιγάρισα ελαφρά  κι αυτές-το σκόρδο δεν το ρίχνουμε από την αρχή γιατί καίγεται εύκολα, μαυρίζει και πικρίζει- και στη συνέχεια πρόσθεσα την πολτοποιημένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τρεις κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών που μου αγόρασε η φίλη μου η Ίσιδα από το “Βάλσαμο”. Αν δεν έχετε μπορείτε να ρίξετε ρίγανη ή βασιλικό. Εξαρτάται από τις γευστικές προτιμήσεις σας.

Άφησα τη σάλτσα να βράσει μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά της και να δέσει λιγάκι. Έπειτα την έριξα στο ταψί με τα λαχανικά, πρόσθεσα λίγο ωμό λάδι και ανακάτεψα ελαφρά τα υλικά να πάει παντού η σάλτσα.

Σ’ αυτό το σημείο απόλαυσα για λίγο τις μυρωδιές και με έφτυσα για να μη με ματιάσω. 🙂 Μετά κατέβηκα από το καλάμι μου και έβαλα το ταψί στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Το άφησα περίπου μισή ώρα -ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας, πρέπει να παρακολουθείτε το φαγητό- και το έβγαλα.

Έτοιμο το φαγάκι! Μυρωδάτο και πεντανόστιμο. Το σερβίρισα στο πιάτο, έβαλα και ένα κομμάτι φέτα γιατί χωρίς αυτή δε μπορώ να ευχαριστηθώ κανένα λαδερό και το απόλαυσα.

Αν θέλετε να κάνετε λιγότερο βαρύ το φαγητό μπορείτε, αντί να τα περάσετε από το τηγάνι, να βάλετε τα λαχανικά στο ταψάκι, να τα αλείψετε με λίγο λάδι, να τα ψήσετε μέχρι να μαραθούν -γύρω στα 4 με 5 λεπτά-, στη συνέχεια να προσθέσετε τη σάλτσα ντομάτας που θα έχετε ετοιμάσει και να συνεχίσετε το ψήσιμο. Είναι μια πανεύκολη συνταγή που γίνεται με πολύ ταπεινά και φθηνά υλικά. Από την τελευταία φωτογραφία απουσιάζει η φραντζόλα του ψωμιού για τις βουτιές στη σάλτσα που επιβάλλονται!

3 thoughts on “Τα απομεινάρια ενός ψυγείου

  1. isisveiled says:

    τέλειο! 🙂

  2. Είναι σαν ορφανό (άνευ λουκάνικου) σπετζοφάι ταψιού! Μας δίνετε ωραίες ιδέες!

  3. kourouna says:

    Με ένα ωραίο χωριάτικο λουκάνικο θα απογειωνόταν, πράγματι! Δυστυχώς σπανίως ξεμένουν λουκάνικα στο σπίτι. Άλλη φορά θα αγοράσω από πριν και θα το δοκιμάσω.

Leave a comment