Πικάντικα φασόλια με κάρι

Από τον Καμερουνέζο σύζυγο της φίλης μου της Ελένης έμαθα αυτή τη συνταγή που με έκανε να αγαπήσω τα φασόλια, τα οποία ήταν τα τελευταία στην προτίμησή μου όσπρια.

Υλικά

1 ποτήρι του νερού ξερά λευκά φασόλια
3 ώριμες ντομάτες μετρίου μεγέθους
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Μαύρο πιπέρι
Καυτερή πάπρικα
Κάρι
Ρίγανη
Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια να μουλιάσουν σε νερό. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε καλά (υπολογίζουμε ότι θα βράσουν και γύρω στα 15 λεπτά με τη ντομάτα) και τα στραγγίζουμε.

Λιώνουμε τις ντομάτες στο μούλτι και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε το σκόρδο και το ντοματοπελτέ και τα σωτάρουμε ελάχιστα, ρίχνουμε τις λιωμένες ντομάτες, το πιπέρι, την πάπρικα, το κάρι, τη ρίγανη και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά γύρω στα 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μαγειρεμένα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν με τη σάλτσα ντομάτας άλλα 10-15 λεπτά. Είμαστε συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα γιατί τα φασόλια αρπάζουν εύκολα. Φροντίζουμε να μη στεγνώσουν εντελώς αλλά να μείνουν με μια πηχτή σαλτσούλα.

Συνοδεύουμε τα φασόλια με σκέτο ρύζι μπασμάτι.

Έξτρα λεπτομέρειες

Ο Αφρικανός φίλος μου συνοδεύει το φαγητό με μια πολύ καυτερή σάλτσα που φτιάχνουν στα μέρη του και η οποία μπορεί από μόνη της να βάλει φωτιά στο δάσος το καλοκαίρι. Δεν του έχω ζητήσει τη συνταγή γιατί είναι η σπεσιαλιτέ του στο εστιατόριο όπου εργάζεται και θα ήταν αγένεια, όμως υπάρχουν στο YouTube διάφορες παραλλαγές αφρικανικών καυτερών σαλτσών αν σας ενδιαφέρει.

Δεν έδωσα ποσότητες μπαχαρικών γιατί αυτό εξαρτάται από τα γούστα. Εμένα μου αρέσουν τα καυτερά φαγητά οπότε βάζω γενναίες δόσεις από όλα.

Τα αγγουράκια στη φωτό δεν παίζουν μόνο διακοσμητικό ρόλο αλλά και το ρόλο του πυροσβέστη!

Dry beans were never my favorite, but after trying this recipe, which I learned from my friend Helen’s Cameroonian husband, I must admit that I changed my mind.

Ingredients

1 glass of dry white beans (about 200 gr)
3 ripe tomatoes medium size
1 teaspoon of tomato paste
1 onion, chopped
1 clove of garlic
½ cup and a little more of extra virgin olive oil
Black pepper
Hot paprika
Curry
Oregano
Salt

Execution

Soak the beans overnight in cold water. Next morning, boil them until medium tender (keep in mind that it will boil some 15 minutes more with the tomato).

Puree the tomatoes in a food processor and set aside.

Sauté onion in olive oil until they become transparent, add the garlic and tomato paste and sauté slightly, add the pureed tomatoes, black pepper, paprika, curry, oregano and salt, stir and bring to a boil over medium heat for about 15 minutes. Then lower the heat, add the cooked beans and boil for another 10-15 minutes. Don’t go too far away from the pot though, since the beans tend to catch easily.

Also keep in mind that we do want our beans in a rather thick tomato sauce, so don’t overcook them, because they’ll become dry.

Serve the beans with plain basmati rice.

Extra details

My African friend likes to serve the beans with a very spicy sauce that is very common in Cameroon, and is hot enough to start a forest fire in the summer. I didn’t ask him for the sauce recipe, since it’s a specialty of the restaurant where he works, so it wouldn’t be polite of me to ask, but there are several versions of African hot sauces on YouTube if you feel like searching.

I did not give any specific amounts for the spices, because it depends on your personal taste. I personally like spicy food so I use generous portions of all the spices.

The cucumbers on the photo aren’t just for the show, they also play the role of a firefighter!

Advertisements

2 thoughts on “Πικάντικα φασόλια με κάρι

  1. Γιαμ, γιαμ, και μου αρέσουν τα όσπρια. Θα δοκιμάσω τη συνταγή με την πρώτη ευκαιρία.

    • Περαστικέ μου, κι εγώ το ίδιο σκεφτόμουν, να τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία. Η Κουρούνα πάντως έχει μείνει κατενθουσιασμένη και κάτι μου λέει ότι κι εμένα θα μ’ αρέσουν πολύ (άσχετα που εγώ θα μειώσω κάμποσο την… καυτεράδα τους!) Φιλιά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s